Return to site

Denně 5-10 minut nebo 1x týdně hodinu. Co je lepší?

Pracujete na mobilitě / flexibilitě po kouskách a denně nebo po kusech a méně často?

· Trénink,Brankáři

Kdykoliv se někdo zeptá, co je lepší, a chce slyšet černá nebo bílá, úplně z toho nejásám. Proč? Věci nejsou jen černá nebo bílá, u cvičení a jídla obzvlášť. Toto z části binární myšlení nás hodně uzavírá a nasazuje klapky, přes které nám uniká spousta věcí okolo. A “big picture” je fuč. Vždy jde o kontext, a na co přesně se člověk ptá. Jak by řekl můj oblíbený trenér Dan John:

 
“It depends”
 

Prostě Zálěží na co. K čemu. Kdy…

Teď narážím na mobilitu a flexibilitu.

Často spojované a někdy zaměňované pojmy. I když, každý znamená trochu něco jiného. V kostce,

 

Flexibilita je nejčastěji pasivní rozsah
 
Mobilita je flexibilita a síla dohromady
 

V krátkosti, nadprůměrná flexibilita není všechno, pokud ji nebudeš umět ovládat...k čemu ti je "Ferrari", když ho neuřídíš. Naštěstí toto dnes není nejčastější problém. Ale o tom někdy jindy.

Proč vůbec vlastně toto téma? Úpřímně, v době karantén a omezení kdy jsem dodělával tento web, jsem si uvědomil jednu věc. Jak jsem doma a sedím víc než obvykle, vnímám jak moje tělo za těch pár hodinek neskutečně tuhne. Zažíval jsem pocity v nohou a zádech jaké jsem doteď nikdy nepocítil a najednou jsem si uvědomil. Jaké to musí být sedět takhle i v práci a během dne skoro každý den. Pak jsem si najedou uvědomil, jakou velkou sílu má to, že 5 dní v týdnu s klienty udělám "milión" kober, střech, dřepů a zakroužím rameny.

Co myslíte - je lepší cvičit mobilitu denně a být chvilku v nenáročném pohybu dle východních tradic anebo jednou týdně to tam “narvat” a celý týden mít zase klid? Jak už jsem psal, věřím, že je spousta lidí, kteří mají výsledky s oběma přístupy. Každý je taky vhodný pro někoho jiného. Každý je na jiném levelu. Pokud se budeme bavit o běžné populaci, osobně se přikláním k pravidelnému pohybu, i když krátkému, ale pravidelnému. Už ve staré Číně se říkávalo ve spojení s kloubními cviky “každý den dělej tolik opakování, kolik ti je let.” To už o něčem vypovídá, že? Klouby a měkké tkáně mají rády častý neintenzivní pohyb a pro jejich plnou funkci není nic lepšího. Abyste i vy mohli začít už teď pohybem pečovat o své klouby, níže se můžete inspirovat krátkým videem na téma mobilita. Takové to jak se dnes říká mobility flow. Pokud by vám některé cviky připadaly moc náročné, není nic lehčího než si každý den začít pouhým máváním, kroužením paží, kroužením pánví, střecha, kočka, dřep a jiné základní “cviky”, které všichni znáte. Jako většina věcí, není to raketová věda. Člověk si občas říká, že jsou to až moc lehké cviky na to, aby to fungovalo, že? Opak je pravdou. Kapka co kape na kámen taky nevypadá mocně, i přesto, ve spojení s časem a opakováním, i kámen podlehne.

Níže video pro inspiraci. Nenervujte se počty opakování nebo časem. Cvičte si ho jak chcete, objevujte. Naučte se cviky. Začněte si třeba na minutě a postupně přidávejte. Víte jak to dopadá s přehnanými cíly? Buduj postupně návyk a uvidíš, jak se budeš cítit.

 

--almi--