Return to site

Rychlejší ruce. Jak na to?

Jak okořenit "obyčejné" házení si tenisákem?

· Trénink,Brankáři

Účastníkům webináře Hockey Slovakia: Ján Lašák a Rasťo Staňa - "Na slovíčko, rodičia brankárov" (2.12.2020)

Jednou ze zajímavých otázek bylo, jak trénovat rychlé ruce. Nebo jak ruce zrychlit. Doma, s minimem pomůcek a specificky pro brankáře. Možností je samozřejmě několik. Pokud doma nemáte CatchBall nebo jinou gumovou vychytávku, rád bych vám ukázal dvě možnosti.

Notoricky známá klasika jako házení tenisákem o zeď, chytání tenisáků nebo žonglování. Ano, trénujeme tím ruce a oči zároveň, ale potřebná rychlost, na kterou chceme cílit, tam z mého pohledu není.

Notoricky známá klasika jako házení tenisákem o zeď, chytání tenisáků nebo žonglování.

Ano, trénujeme tím ruce a oči zároveň, ale potřebná rychlost, na kterou chceme cílit, tam z mého pohledu není. Proto doporučuji tyto cviky upgradovat. Jak?

  • K házení o zeď přidat protipohyb chytající paží. Po hodu následuje rychlý dotyk na souhlasnou nebo protilehlou (těžší) kyčel. Tím se rapidně zvýší nárok na rychlý pohyb paže. Vrátit ruku zpět před tělo, kde chcete chytit míček. Je to opravdu náročné. O náročnosti také rozhoduje styl hodu a jeho důraz/rychlost.

  • Doporučuji různé varianty cviků zvaný „Drop catch“ a jeho těžké varianty. S cílem na co nejrychlejší pohyb paží.

U všech těchto cviků zlepšíte kvalitu provedení a zefektivníte trénink, pokud budete dbát na tzv. "head trajectory". Hlava/oči jdou agresivně do míčku. Při každém hodu!

Jak cvičení vypadají, se můžete podívat níže na videu. Videa jsou z období první karantény, jako inspirace pro hokejbalové brankáře, jak trochu okořenit a posunout trénink s tenisákem.

Videa:

O zeď

S dotykem boku

 

Doporučuji měnit

  • sílu hodu

  • vzdálenost od zdi

  • styl hodu - spodem nebo vrchem

  • místo dotyku na těle

Drop catch 

Úvod

Drop catch - solo varianta (základní provedení)

Camp Talentované Mládeže 2019 - Litomyšl.

Ukázka z brankářského tréninku

Doplňkové cviky:

U těchto cviků není rychlost rukou dle mého názoru taková. Ale stojí za to, je vyzkoušet. Určitě své místo v tréninku mají.

Doporučuji měnit postavení. Čelem nebo bokem k tenisáku. Postavením bokem chytáte pouze jednou rukou a zároveň získáte výhodnou pozici paže z hlediska pohybu oaže do strany.

Drop catch (DC) - 1 Tenisák, obouruč

DC - 1 tenisák, jednoruč

DC - 2 tenisáky, jednoruč

Varianta Ruce shora

Kolektivní sporty se stále zrychlují. Hledejte těžší cvičení, která vás budou nutit zrychlovat.

Ať to chytá!

 

--almi--