Return to site

Jídlo…”back to basics”

Jednodušše, prakticky a lidsky.

October 29, 2020

V první řadě bych rád řekl, že nejsem dietolog ani výživář. Jídlo a celkově zdraví jsou mojí vášní. Za tu dobu, co dělám trenéra, je zajímavé pozorovat, jak se názory mění, co zůstává a co se vrací. Věřím v to, jak už po tísíciletí praktikuje Ajurvéda nebo jak říkával Hippokratés:

„Nechť je tvé jídlo tvým lékem a tvůj lék nechť je tvým jídlem.“

Berte toto jako můj osobní pohled na toto nekonečné a komplexní téma. V závěru je rychlé summary, tzv. článek v kostce.

Jídlo je rok co rok větší a zamotanější téma. Je to taková pandořina skříňka “zdravého životního stylu” a fitness průmyslu obecně. Každý rok se přeci příjde s něčím “novým”, přečtete si dvě knížky, které jsou jako oheň a voda, a spolu s tím se každou dekádu vytáhne makronutrient, který může za všechu nadváhu lidstva. Neexistuje makronutrient nebo látka, na kterém by nezůstala nit suchá. Co tím chci říct? A v čem je problém? Moderní vymoženosti a doba nám dává neskutečné možnosti, i přesto někdy je to spíše na škodu. S vývojem vědy a chemie a kdoví čeho ještě, se stalo to, že už neřešíme potraviny jako celek, ale bohužel rozpitváváme jejich složení až do takového detailu, kdy řešíme pouze jejich jednotlivé složky a jejich kombinace a poměry. Přestali jsme vnímat jídlo jako celek a jako jednotlivé potraviny.Vznikl tzv. nutricionismus. I přes nejdokonalješí techniku, se nám nikdy nepodaří zjistit, ty další stovky látek, které přírodní potraviny obsahují a které mají v kombinaci ty blahodárné účinky, které od jídla chceme. Jak už to říkal Hippokrates, že?

“Přestali jsme vnímat jídlo jako celistvou potravinu. Vznikl tzv. nutricionismus.”

Ano, toto není jediný důvod, je jich samozřejmě víc, jídlo je komplexní téma. Ale věřím, že pokud se vrátíme tzv. “Back to basics”, všem bude líp a navíc se jídla přestaneme bát. Základní kameny jsou tady natolik dlouho, abychom věděli, které jsou správné. Proč se začínají objevovat všechny zdravotní neduhy spojené s jídlem až v generacích našich rodičů a naší? Zní to hodně nostalgicky, ale jak vypadaly stravovací návyky a jídla našich babiček a prababiček? Něco na tom bude. Ne nadarmo o tom ve své knize “Game Changers”, píše známý geek do dlouhověkosti Dave Asprey.

Vše “staré” je opět s nádechem vědy “nové”. Kdybychom se měli řídit všemi novými doporučeními a studiemi, upřímně, i já bych s každým soustem myslel na to, na co si asi teď zadělávám. Je důležité, aby tato zjištění prošla filtrem času, praxe a selského rozumu. Někdy mám pocit, že věda často praxi nějak moc nezohledňuje. Proto jsem pro vás níže připravil pár praktických bodů, které vám pomůžou se vymanit z toho bludiště, a které vám pomůžou o jídle přemýšlet trochu jinak a s nadhledem.

Když si dáte všechny “diety” respektive stravovací styly vedle sebe. Zjistíte jednu zajímavou věc. Tedy ne jednu, ale tu hlavní, že mají spoustu společných PRINCIPŮ. Ano, slovo princip je to zásadní. Namísto metodami se řiďte platnými principy, jsou platné všude.

"Když si dáte všechny “diety” respektive stravovací styly vedle sebe, zjistíte jednu zajímavou věc. Všechny v sobě mají několik společných PRINCIPŮ.”

Energie

Každá “dieta” ubírá enegrii někde jinde. Tím kde je typická a podle toho má vždy své jméno. Celkově něčeho musíme jíst méně. Jednou je to méně tuku (low fat), podruhé to je méně sacharidů (low carb, keto), bez lepku, bez masa apod. O to víc musíte jíst něčeho druhého. Většinou toho, co z makronutrientů zbylo. Ano chápu, je hezké někam patřit, že?

Problém je ten, že svět a jídlo už vůbec, nejsou černo-bílé.

Narážím na to, že dnes je energie v podobě jídla všude a je jí opravdu dost. Ve zkratce, musíš něco vynechat. Co, ti řekneme my. Voalá, příjem energie snížen.

Jde to i jinak a nemusí se to zrovna nějak jmenovat.

Praxe:

Redukce

  • 3 výživná kvalitní jídla denně nebo dvě a k tomu protein. shake. Vynech svoje oblíbený svačinky. Není co řešit. Vždy hledej, co už je zbyteně navíc.
  • Uvědom si proč teď jíš. Hlad? Emoce? Stres? Nuda? 
  • Zkus servírovat na menší talíře, misky. 
  • “Hara hachi bu” - metoda známá díky modrým zonám dlouhověkosti, respektive ostrova Okinawa. Tzv. jez do 80% plnosti. Pro dnešní dobu velice náročná technika. Je důležité zapojit tzv. Vědomé jezení. Ne “bagrování”. Já osobně, po každém soustu pokládám příbor a v klidu žvýkám. Pomáhá to. 

Hypetrofie

  • Komplexní snídaně
  • 3 do 3. Tzn. do 15 hod. už mít v sobě 3 kvalitní komplexní jídla.
  • Kvalitní svačiny. Ořechy + ovoce, Protein shake s ov. vločkama, cottage šunka + zelenina, peanut butter/jelly sendvič, Pastee nebo jiné nutriční pasty, 
  • Každé jídlo stavět okolo bílkoviny. Pozor- rostliny mají taky bílkovinu! 

Voda

Všechny moderní styly vyzdvihují více vody. Pokud zvolíte jakýkoliv styl, vždy omezíte sladkej tekutej “crap”. Kalorie se nepijou, ale jedí. Čistá voda, neslazená kvalitní káva a čaje. Znám lidi, kterým pomohlo pouze vyřazení sladkých nápojů a alkoholu a váha šla dolů.

Praxe:

Kupte si nějakou krásnou lahev. Doporučuji hliník nebo sklo. Hliník praktičtější. Takovou, kterou můžete pořád tahat s sebou. Mějte ji vždy naplněnou a mějte ji stále na očích. Já mám hliníkovou z Marka & Spencera a paráda. Akorát velikost, a nerozbije se.

Real food

Opět, ať budete na jakémkoliv stravovacím stylu, vždy zákonitě omezíte zpracované potraviny a polotovary. Omezením, které vám daný styl nastaví, je najednou vynecháte ze svého jídelníčku a je to. Funguje to.

Praxe:

Soustřeďte se na realné jídlo.

  • Jednosložkové potraviny. Ovoce je ovoce, ořechy jsou ořechy, maso je maso, zelenina je zelenina…nikdo na nic nemusí dávat složení nebo z čeho je.
  • Čím méně složek tím lépe.
  • Čím rychleji se zkazí, tím lépe.
  • Čím méně textu ve složení, tím lépe. 
  • Čím více k přírodnímu stavu, tím lépe. 
  • Omezte “snack / healthy” food.

Víc zeleniny

V návaznosti na předchozí tip. Další společný bod je zelenina. Ano, je to klišé, ale je to tak. Víc zeleniny nikomu neuškodí, ba naopak. Každý stravovací styl, kromě jednoho, má ve svých doporučení zvýšenou konzumaci zeleniny. Pro člověka, který zelenině moc nedal, se díky tomu najedou změní svět. Nikdo ale neříká, že to musí být tak, že budete chroupat suché zelené listy a saláty bez chuti. Odprostěte se od této představy.

Praxe:

Musíte si to umět zjednodušit.

  • Najděte si jednoduché, chutné  a rychlé recepty. 
  • Hledejte duhu. Jídlo musí být barevné. Pokud není, přidej barvu. Simple.
  • Kupujte předdělané mix saláty. Jen roztrhnu a vysypu do misky. 
  • Uberte půlku porce pečiva a přidejte jako přílohu salát a zeleninu, např. k míchaným vajíčkům.
  • Ráno ke snídani: cottage, čunka, sýr a lehce pečivo a kopec zeleniny.Simple. 
  • Určete si “Salátový den/dny”: jeden den kdy víte, že k večeři nebo k obědu bude super salát. Mix salátů, okurka, rajče, baby špenát, avokádo, oliváč, špetka soli a pepře, orestované krevety (mražené, vyloupané - opět jednoduchost) / nebo kuřecí maso, nebo vajíčko natvrdo, popřípadě místo živočišné bílkoviny orestujte cibulku, česnek a fozole / čočku.  A je to.

Plánování

Posledním společným bodem je plánování.

Vždy, když najedete nový styl, dostanete manuál nebo plán. Na nějakou dobu se začnete o sebe zákonitě více starat a dávat si záležet i na tom, co dáváte od pusy. O tom to celé je. Z jídla se už nestává pouze plnič zaludku ale najednou máte jídelníček, plán, někdy vám dokonce k tomu někdo šlape na krk, když ho nedodržíte a najednou to funguje. Prioritou se stalo jídlo, vaše zdraví. Příprava jídla a jeho kvalita. Najednou to jde dolů/nahoru.

Pokud si uděláte jednoduchý plán, který vám uvolní mentální kapacitu řešit další věci, uvidíte, jak se vám uleví. Navíc budete vědět, co kdy budete vařit a jak máte nakoupit.

Pozor! Víte, jak to dopadá, když chce člověk udělat vše hned. Mozek se z velikosti úkolu zasekne a nic. Musíte na něj pomalu a postupně. Nemusí to být hned plán na 14 dní. Naopak, začněte si plánovat např. snídaně. Pak obědy a postupně přidávejte jídlo po jídle. Ano vím, obědy většinou jíte mimo domov, pokud nemáte krabičku z domu. Vždy mějte na paměti, že v restauraci jde zvolit to menší zlo.

V kostce, dejte tomu režim.

Praxe:

  • Vylaďte / naplánute si jednu stravovací část dne, snídaně / oběd nebo večeři. Co pro vás bude nejlehčí. 
  • Zařaďte lehké rychlé recepty, které máte rádi.
  • Např. my máme 3 druhy snídaně, které točíme, nebo Salmon sunday. Taky jsem člověk a po vzoru Pareta 80/20 pátek je pizza, Pondělí je salátové, ale s hodně proteinem. Úterý je bez živočišných produktů atd. Každý si najde, co mu sedí a vyhovuje a hlavně, co se dá skloubit s jeho pracovním nasazením.
  • Chápu, že některá doporučení asi dětem nevysvětlíte, ale je dobré na tom začít dělat, protože jak říká autor Alchymisty, Paulo Coelho: “svět se mění vaším příkladem, ne názorem”.  

”svět se mění vaším příkladem, ne názorem.”

Rychlé summary na závěr:

Ćlánek v kostce

  • Jez “real food”. Jak často - pravidlo 80/20. 
  • Vynech svačiny z nudy. 
  • Jsi sportovec, snídej!
  • Kalorie se jedí, nepijou. Pij vodu. 
  • Zelenina - Jídlo musí mít barvu. Jez duhu, každý den! 
  • Bílkovina není jen maso. Rostliny taky mají - luštěniny, čočka, cizrna, hrách apod.
  • Extrémy nevydrží dlouho - plánuj postupně.
  • “Svět se mění vaším příkladem, ne názorem”, Paulo Coelho

Přeji vám, ať jste v tomto těžkém období hlavně zdraví a ať je jídlo vašim lékem.

—almi—